Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече и у нас: Кредитна карта за пазаруване, алтернатива на стоковия кредит

Снимка: БГНЕС

За първи път на българския пазар се пуска кредитна карта за пазаруване, която е алтернатива на стоковия кредит, но клиентът сам определя продължителността на периода, в който ще прави месечни вноски и съответно  - размерът им.

От това ще зависи и оскъпяването на покупката. Новият вид кредитна карта е продукт на една от най-големите банки у нас, която вече е пряко под надзора на Европейската централна банка и един от двата най-силни картови оператори.

Според двете компании времето преди „Черния петък“ – когато се обявяват много големи отстъпки и предшестващ коледното пазаруване, е добра възможност за пускане на новия продукт, който ще помогне на потребителите за по-добро управление на личните им финанси и ще намали дела на кешовите разплащания. Това е ключово особено в условията на пандемия, отбелязват анализатори.

Кредитната карта за пазаруване ще позволява разсрочено плащане на покупки на стойност над 100 лева, като опитът на банката показва, че най-често те са в хипермаркети и бензиностанции, обясни Ивайло Главчовски от банката, която пуска новия продукт на пазара:

„Мъжете са тези, които правят повече пазарувания с кредитни карти и на по-голяма стойност – следната транзакция е от 91 лева, докато при жените е 72 лева.“

Разсрочването ще може да е до 72 месечни вноски и ще зависи от лимита на кредитната карта на всеки клиент. Какви вноски да прави всеки може да реши след покупката, като използва онлайн банкирането си:

„Нормално е – опашката да ви притиска, хората негодуват, вие ги бавите…Така че, след това вкъщи, удобно може спокойнода го направите“, описа използването на картата Главчовски.

Какво ще бъде оскъпяването при използването на тази карта?

„На 200 лева покупка съответно клиентът трябва да върне 206 лева и вноската за картата – около 33 лева“.

И от банката, и от картовия оператор декларираха готовност да се справят в условия на продължаваща пандемия от Covid-19. От банката съобщиха, че са получили над 25 000 искания за разсрочване на кредити по временния мораториум, разработен заради ситуацията с коронавируса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!