Напишете дума/думи за търсене

Най-добрата хлебопекарна за вас: препоръки и съвети

Трябва да признаем, че малко неща са толкова апетитни колкото  прясно изпеченият хляб. Всъщност, нищо не може да се сравни с аромата, вкуса и хранителната стойност на домашно приготвения хляб. С времето все повече хора предпочитат да си правят хляб в собствената кухня, където може да използват висококачествени съставки. Макар процесът по приготвяне на хляб в дома да изисква доста време и труд, с помощта на домашните хлебопекарни всичко, което трябва да направите, е да поставите съставките в уреда и да изчакате хлябът да се изпече, без да се налага да полагате допълнителни усилия. Звучи чудесно, нали? Именно това правят домашните хлебопекарни - те улесняват живота ни и ни позволяват да се радваме на вкуса на пресния хляб.

Когато разполагате с машина за хляб, подходяща за вашите нужди, единственото, което трябва да направите, е да добавите съставките, да направите настройките и да изчакате малко. Няма да се занимавате с месене на тесто, нито ще чакате часове наред, докато то втасва. Хлебопекарната ще направи това вместо вас, при това за рекордно кратко време. На пазара съществуват много модели хлебопекарни, които месят и приготвят вкусен и здравословен хляб. Ако планирате да си купите такъв домашен уред, но все още не знаете как да го изберете, по-долу ще обсъдим някои аспекти, на които е добре да обърнете внимание.

Обем

Капацитетът на хлебопекарните и големината на хляба зависят от количеството, което вие и вашето семейство консумирате ежедневно. За семейство от двама или трима души, машина за хляб с капацитет 750-900 г би трябвало да бъде достатъчна. За по-големи семейства, където често се консумира хляб, ще бъде необходим уред с капацитет в порядъка на 1 кг или дори и още повече.

Материал на съда за печене и нивото на изпичане

Важно е да се отбележи, че всички съдове за печене в хлебопекарните имат незалепващо покритие, така че да може лесно да извадите готовия хляб. Ако предпочитате добре зачервен и хрупкав хляб, изберете хлебопекарна със съд, направен от по-дебел материал, а ако искате хлябът ви да има по-тънка коричка, съдът може да бъде изработен от по-тънък материал. Всъщност, най-добре е да си изберете уред, който ви позволява да избирате степента на запичане на хляба. Независимо от решението ви се уверете че основният съд може да се изважда, за да бъде почистван бързо и лесно.

Отложен старт

Препоръчително е да си купите хлебопекарна, която разполага с функцията за отложен старт. Това означава, че може да бъде програмирана така, че да приготвя хляба в определен час - такъв, който вие изберете. Така, ако искате да се радвате на филия прясно изпечен хляб сутринта, може да програмирате машината от предходната вечер, за да изпече хляба до 10 часа по-късно.

Бъркалките за месене

Бъркалките се намират в съда за печене и имат за цел омесването на съставките, а след това месенето на така получилото се тесто. За предпочитане е да се ориентирате към машини с две бъркалки, но не е задължително условие, разбира се. По-важното е да внимавате тези компоненти, независимо от техния брой, да бъдат устойчиви и да са изработени от висококачествен материал, за да не се счупят след първите няколко ползвания.

Опция за добавяне на съставки

Има хлебопекарни, които имат възможност за слагане на допълнителни съставки като ядки и сушени плодове след започване на процеса по приготвяне на хляб. Машината ще ви извести, когато настъпи моментът за добавяне на нови съставки. Някои уреди имат специално отделение, в което допълнителните съставки се съхраняват и се добавят автоматично.

Различни програми за печене 

Ако искате да се радвате на различни видове хляб като безглутенов, пълнозърнест, на тесто за пица, кекс или други сладкиши, изберете си машина с множество програми и настройки, които ще ви позволят да избирате между различни видове печива. Тези програми се съобразяват с вида използвано брашно и с останалите съставки, за да изберат правилния начин на смесване, месенето на тестото, температурата и времето за изпичане.

Надяваме се, че съветите ни са били полезни при избора на най-добрата за вас хлебопекарна.

X