Гладене и пара

Характеристики на гладачни преси за дома и препоръки за техния избор

Характеристики на гладачни преси за дома и препоръки за техния избор

присъединете се към дискусията

 
Съдържанието
  1. функции
  2. Принцип на действие
  3. вид
  4. Рейтинг на най-добрите устройства
  5. Как да изберем?
  6. Отзиви

Гладенето е неразделна част от живота на всяко семейство, но стоенето с желязо няколко пъти седмично в никакъв случай не е приятно занимание. Ето защо, все повече домакини започват да отдават предпочитание на гладачните преси, което значително опростява тази рутина.

Площта на устройството е няколко десетки пъти по-голяма от стандартната желязо, така че работата се извършва повече от два пъти по-бързо и върху него се изразходват много по-малко усилия.

функции

Пресата за гладене, както подсказва името, е предназначена за гладене. Преди това това устройство се използваше само за промишлени цели, например в химическо чистене или облекло, но днес домакинската преса е напълно възможно да се открие в домакинствата.

От индустриалните те се различават по размер - ясно е, че в условията на апартамент или частна къща ще можете да използвате само умерено компактно устройство. Освен традиционното гладене, пресата ще бъде използвана за поставяне на петна, термо-апликации или флизелина.

Въпреки това, основната функция на тези устройства е обработката на големи предмети, като спално бельо и завеси, както и гладенето на голям брой неща. Заслужава да се отбележи, че трикотажни изделия, обработени с пара, придобиват допълнителна мекота.

Удобният дизайн не позволява да се изгори по време на работа, за разлика от същото желязо. Тя може да се събира и поставя на удобно място за съхранение, тъй като при сгъване пресата няма да заема много място. Между другото, за да инсталирате устройството ще не само на пода, но и на масата.

Освен това, чрез закупуване на специален щанд, можете да оборудвате пълноправно място за гладене, което ви позволява да го ползвате както седящи, така и стоящи с хора с различна височина. Теглото на гладачната преса варира от осем до шестнадесет килограма.

Принцип на действие

Модерните преси се използват за обработка на естествени и синтетични тъкани. В първия случай се извършва обработка на пара, а във втория случай гладенето става без излагане на пара. Пресата за гладене прилича на обикновена дъска за гладене, но може да бъде с различна форма, например квадратна или дори трапецовидна. Устройството се състои от две плочи. Дъното, покрито с плътна пяна и естествена материя или термоустойчив синтетичен материал, действа като фиксирана дъска за гладене и се фиксира върху рафта.

Ако е необходимо, капаците лесно се отстраняват, опъват и връщат обратно. Също така, подмяната на капаци в случай на повреда на порестата гума няма да доведе до проблеми. Горната плоча се движи и всъщност е гигантска подметка на желязото. Изработен е от анодизиран алуминий или метал с дебело незалепващо покритие. Най-често и двете плочи имат един скосен ръб.

Размерът на гладачната преса може да бъде различен, но във всеки случай дори най-малката е десет пъти по-голяма от обикновеното желязо. Обикновено устройството има две основни програми. Първият е отговорен за хидратацията. Това се случва по следния начин: първо, тъканта се третира с вода, след това се покрива с гореща платформа и се обработва с пара. Втората програма включва пара. В този случай, течността е непосредствено върху нагревателния елемент, след което се изпарява и с помощта на парата, която е настъпила, плата се обработва.

Преди гладене устройството се свързва към изхода и се избира желаната температура. Облекло се поставя на долната плоча, изглажда се и се покрива с горната част, вече затоплена. Обработката се извършва поради факта, че притискащият елемент подрежда бурканите, докато материалът стане еластичен. Около края на работата, най-вероятно, ще уведоми специалния звуков сигнал. Достатъчно е да отворите устройството и да промените нещата на нови. Важно е да споменем, че пресата за гладене предотвратява изгарянето на бельото, защото ако оставите нещо вътре повече от тридесет секунди, работата автоматично ще спре. Същото ще се случи и с отвореното устройство, оставено без работа за повече от четвърт час.

Обикновено термопресата е снабдена с малко желязо, за да достигне до труднодостъпните места и да се обличат с малки части. В допълнение, има спрей-бутилка с разпръсквателна бутилка за предварително намокряне и парогенератор за обработка с пара. Заслужава да се отбележи, че парогенераторът Ви позволява да гладите дори и прането, което е сгънато в няколко слоя. Работейки върху термично устройство, трябва внимателно да оправяте дрехите си и, ако е необходимо, да намалите площта чрез сгъване. Бутони и други декоративни елементи са най-добре защитени с кърпа. Прекалено набръчкани тъкани са предварително навлажнени, а тъмните и плетени предмети са допълнително защитени.

Ако прането е твърде голямо, то по време на гладене ще трябва да го преместите, доближавайки го до вас. Поглаждайки нещата с апликации, те трябва да бъдат изключени. В допълнение, за всеки тип тъкан е да вземете температурата си и да не затваряте нещо вътре в продължение на повече от петнадесет секунди. По време на работа е важно да регулирате положението на кабела и се уверете, че той не докосва горещата плоча, и в никакъв случай не поставяйте ръцете между плочите, докато пресата за гладене работи. Ръкавите и дартсът трябва да се натискат с помощта на специални обемни подложки и синтетични продукти - с програмата "Сухо гладене" и ниски температури.

вид

По дизайн, гладачните преси могат да се разделят на тези, които са оборудвани с парогенератор и тези, които нямат такива. Ако няма такова устройство, тогава ще трябва сами да овлажните нещата с ръчен пистолет. Във втория случай парата се формира точно вътре в устройството и по този начин се осъществява необходимото овлажняване. Както може би се досещате, устройствата с парогенератори са по-скъпи, но са по-добри железни платове. Според принципа на работа, гладачните преси могат да се разделят на тези, които работят в режим на пара, и тези, които работят в режим на влага.

В допълнение, обичайно е да се подразделят вътрешните преси според формата на самото устройство. В допълнение към традиционните правоъгълни, днес те създават квадратни, закръглени или с неправилни контури.

Рейтинг на най-добрите устройства

  • Едно от най-популярните е устройството VLK Verono 3200, Този модел ви позволява да работите с различни тъкани, не само стоящи, но и в седнало положение. Устройството е оборудвано с автоматична пара, както и с контрол на температурата. Той е готов да работи само за 480 секунди, а максималната температура е 220 градуса. Въпреки това, резервоарът за течности не е голям и изисква редовно зареждане с вода.
  • Добър модел е пресата. MIE Romeo IV Silver, Той има вграден парогенератор, контрол на температурата и звуков сигнал, показващ края на работата. Подсилената пара ви позволява да работите с различни тъкани, от лен до деним. Този модел също има обемен резервоар и тефлоново покритие.
  • Заслужава да се спомене и за гладачна преса СЕМЕЙНА ЛИЛИЯ 560 Бяла, Тя ви позволява бързо да се справите с големи обеми работа, да използвате допълнителни аксесоари и да поддържате най-добрата температура по време на гладене.
  • Нарича се и добър модел MANGANO 810 X-EL с увеличена долна плоча и парогенератор.Устройството има пет температурни режима, сензорен панел и автоматично изключване.
  • Интересно решение е Мие Ромео III, Той също има вграден парогенератор, но освен това, моделът има регулатори на температурата и твърдостта на водата. Резервоарът за вода е подвижен, което значително опростява процеса на работа.

Как да изберем?

Изборът на уреди за гладене за дома, разбира се, си струва да изберете малък модел. Честотата на пресата не трябва да надвишава петдесет херца, а напрежението трябва да съответства на 220 волта. Препоръчва се също така да се избере преса с капацитет, равна на 2200 вата и средна мощност на парата до 80 g. след минута. Освен това е важно внимателно да се разгледа наличното оборудване. Резервоарът за вода трябва да бъде изключен и свързан без никакви проблеми и трябва да са налице безопасни крака с гума.

Освен това си струва да се вземе устройство, снабдено с парогенератор, с повърхностно налягане върху тъканта, вариращо от четиридесет и пет до петдесет килограма. Въпреки това тънките и деликатни тъкани могат да се обработват само при налягане от тридесет килограма. Долният панел трябва да бъде покрит с тефлон и да има памучно покритие. Освен това е добре, когато има допълнителни устройства за обработка на труднодостъпни места и платформа, предназначена за маркучи.

Къси, широки и дори квадратни преси ще работят, ако трябва само да гладите някои миниатюрни неща, например детски, тениски, тениски. В ситуация, когато в семейството има много мъже, чиито панталони се нуждаят от периодична обработка, по-добре е да се даде предимство на правоъгълни устройства с по-голяма дължина и достатъчна ширина.

Размерът на самата преса трябва да зависи от наличното свободно пространство., както и размера на прането за гладене. При колебание между електрическия и механичния модел, трябва да се помни, че вторият ще струва по-малко, но първият ще бъде защитен от прегряване и ще бъде оборудван с независима система за изключване. Тефлон и алуминий, използвани за производството на плочи, също имат своите плюсове и минуси. Тефлонът се разпада по-бързо, но въпреки това въглеродът периодично се появява върху алуминий.

Отзиви

Като цяло, гладачните преси получават положителна обратна връзка. Особено популярни са тези, които ви позволяват да работите, докато седите, а не да напрягате гърба. В допълнение, "с гръм и трясък" приветствам възможността да изберете желания режим на работа, да регулирате температурата и да използвате допълнителни устройства, като подложки за гладене ръкави.

В следващото видео ще намерите преглед на пресата за гладене MIE Romeo II.

Напишете коментар
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. За здраве, винаги се консултирайте със специалист.

мода

красота

отношения