Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при избора на фритюрник

Съвети при избора на фритюрник

Съвети при избора на фритюрник

Изборът на какъвто и да е уред за дома е важен. Всеки влага сума пари с надежда, че уредът ще оправдае очакванията му, както и цената си. Често сме попадали на евтини стоки, които се развалят много бързо. Случва се, обаче, и скъп уред от висок клас да се развали доста по-рано от предвиденото.

Дали цената е тази, която определя, кое е качествено и кое не, а може би и други характеристики имат значение за уредите? Да разберем, какъв фритюрник трябва да си купим, за да бъдем доволни и да пържим лесно и с удоволствие.

Хубаво е какъвто и уред да купувате, да се насочите към марка, която поне сте чували или ако не сте, да съберете достатъчно впечатления за това, което сте избрали. Предполага се, че човек не всеки ден влага толкова пари в нещо, затова е хубаво да сте сигурни, че давате сумата за качествена стока.

Фритюрникът има няколко основни характеристики, които са от значение. Много важно условие е да се разглобява. Дори може да се каже, че това е най-същественото. Ако си вземете такъв, който не може да се разглоби на части, чистенето ще ви се стори много трудно.

Цялата процедура ще отнема много време и в един момент ще решите, че е по-добре да не го използвате, отколкото да отделяте половин ден само на почистването на фритюрника.

Съществуват и фритюрници с функция за самопочистване – слагате вода и препарат (преди това сте изсипали мазнината) и включвате на определена програма. Хубаво е също и кошничката, в която слагате мазнина, да се вади и почиства, същото се отнася и за капака на уреда.

Видове фритюрници

По-добре е кошничката да бъде с несгъваема дръжка, тоест без механизъм, който да прибира дръжката. По този начин не съществува риск тя да се счупи. Изберете фритюрник с мощност поне 2 kW.

Друга важен избор, който трябва да направите е колко голям да бъде. Това можете да прецените в зависимост за какво ще го използвате. Обърнете внимание на вместимостта за количеството мазнина.

Много големите фритюрници изискват много голямо количество мазнина, освен това се чистят по-трудно. По-добре да сменяте мазнината по-често, затова по-малък на размер или среден като вместимост ще ви свършат по-добра работа.

Относно цената – това вече е въпрос на възможности. Дали ще си купите евтин или скъп уред имайте предвид, че цената не винаги е гаранция за качество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest