Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни вреди от палмово масло

Здравословни вреди от палмово масло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Палмово Олио

Палмовото масло навлезе в традиционната ни кухня сравнително наскоро. Въпреки това то масово се влага в почти всеки познат ни продукт - спагети, бонбони, чипсове, пържени картофи, течен шоколад и още много други. Освен това се открива и в някои млечни продукти, най-вече в сиренето.

Проблемът с подобно влагане на палмовото масло във всички тези продукти е още от самото му навлизане на пазара. В него, както и в кокосовото масло, се съдържат наситени мазнини с растителен произход.

Те са предпочитан продукт, тъй като могат да се съхраняват дълго време, без да променят свойствата си. Поради това най-често палмовото масло се влага в производството на маргарин и други заместители на кравето масло.

То удължава максимално срока им на съхранение, като в същото време запазва вкуса и цвета им. Но това е и единствената полза от палмовото масло.

Доказано е колко голяма е вредата, която наситените мастни киселини нанасят на тялото. Те увеличават нивото на холестерина в кръвта. Така се провокират състояния като затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица сърдечни заболявания.

Палмово масло

Всичко това прави това масло вредно за хора от всякакви възрасти. Най-опасно се смята влагането на палмово масло в млечните продукти, тъй като това води до недостиг на калций в консумиращите го. А това от своя страна уврежда по непоправим начин костната система и състояния като остеопороза се появяват при все по-млади хора.

Основната вреда на палмовото масло се дължи на съдържащите се в него наситени мастни киселини, които са три пъти повече от слънчогледовото олио и зехтина. Чрез тях то повишава “лошия” холестерол, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и дори някои видове рак.

За да се отговори на повишеното търсене пък в Африка и Азия се засаждат все повече и повече палмови плантации. А това нарушава еко равновесието по тези места.

Друга вреда, която носи със себе си палмовото масло, е това, че неимоверно усилва апетита. То засилва вкуса на продуктите и консуматорът не може да му се насити. Това го прави основна съставка на продуктите всички фаст фууд вериги.

Плашещото е, че освен в хранителни продукти, палмовото масло се използва и за производство на евтина козметика. Интересен е фактът и че се използва за смазване на металургично оборудване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Василева
Василева
11.04.2015 21:27
E като всеки от нас го прочете това къде ни е държавата и всички органи за проверка на храните.
Народа за това е по болен от преди
4
1