10 съвета за избор на фризер за дома


Във всеки дом има хладилник с фризер, но понякога наличният обем не е достатъчен за съхраняване на храна за в бъдеще. Ако сте свикнали да замразявате сезонни плодове, зеленчуци и плодове, да съхранявате месни продукти, тогава не можете да се справите без отделен фризер. Изборът на подходящ модел няма да е лесен - магазините за домакински уреди вече предлагат широка гама от разнообразни модели. За да ви улесним при избора на най-добрия вариант, искаме да ви дадем десет важни съвета.

Популярно гласуване - кой е най-добрият производител на фризери?
Ние гласуваме!
Общо гласове: 9

Видове фризери

Кой фризер е по-добре да изберете, гърдите или кабинета?

Свободно стоящите фризери са само два вида - шкафове и лари. По отношение на външния вид фризерът не се различава от конвенционалния еднокамерен хладилник. Височината на тези модели може да достигне два метра. Вътрешното пространство е разделено на секции чрез рафтове или чекмеджета. При някои модели общия обем на хладилния шкаф достига 350 литра, но въпреки това, продуктите в него се вписват много по-малко, отколкото в гърдите. Предимствата на този дизайн могат да бъдат отличени чрез спестяване на пространство у дома, възможност за сортиране, отделно съхранение на продукти, лесен достъп до тях, лекота на работа. Можете да изберете модел, който дизайнът да се комбинира със съществуващия хладилник.

Замразяващите лари имат впечатляващи размери и обем. Ако решите да изберете този вид фризер, предварително осигурете свободно място за неговото инсталиране. Външно, гръдният кош е гръден кош с капак. Огромен плюс е, че съдържа много храна, можете да замразите големи риби, птици, големи парчета месо. GELs, като правило, струват малко по-евтино от фризерите, работят тихо, имат добра топлоизолация и не консумират много електричество. Но има и някои недостатъци - няма възможност за пълно сортиране на продуктите - за да намерите правилната опаковка, ще трябва да „копаете“ доста. Особено, ако трябва да извлечете продукт, който е най-долу. Съдейки по прегледите, много потребители не харесват, че гърдите заемат много място - поставянето му в малка кухня не винаги е възможно.


Производител Производител

Фризер, който производителят е по-добре да избере?

Какъвто и фризер да изберете, не забравяйте да видите кой и къде е направен. От него зависи не само ефективността, но и дълготрайността на работата на устройството. Въз основа на прегледи, експертни мнения, популярност на марката, сме съставили малък списък от надеждни производители.

  • Biryusa. Битова техника, произведена от завода за хладилници в Красноярск. В Русия се счита за едно от най-големите предприятия за производство на хладилно хладилно оборудване. Фирмата е доказана и достъпна - фризерите на тази марка са много по-евтини в сравнение с повечето чуждестранни марки. В същото време качеството на продуктите не е лошо, те вършат отлична работа с основните си функции.
  • Gorenje. Фризери на словашкото производство. Известната компания произвежда както модели от нисък клас, така и първокласни хладилници. В Русия, тази компания е станала доста популярна благодарение на високото качество на строителството и добрите характеристики на оборудването.
  • Атланта. Беларуските фризери са с доста добро качество.Търсят се сред населението поради ниската цена и добрата гама модели. Всеки купувач ще може да избере подходящ вариант, дори и с ограничен бюджет.
  • Liebherr. Немска марка, която произвежда първокласни фризери. Но гамата на компанията има сравнително евтини модели. Ако сте успели да намерите фризер на тази марка на достъпна цена, определено трябва да го считате за един от най-добрите варианти. Оборудването на Liebherr се отличава с отлично качество на изработка, технологичност, ефективност и надеждност.
  • Hansa. Германска марка, произведена в Полша. Фризерите обаче, както и останалата част от оборудването, са доста популярни сред руските потребители. В допълнение към доброто качество на изработката, компанията се опитва да проследи появата на нови технологии, да обнови съществуващата линия фризери.

Освен тези марки, трябва да обърнете внимание и на такива марки като Stinol, Indesit, Candy, Nord, Beko, Bosch, Saratov.

Най-важните параметри

Как да изберем фризер върху параметрите, кои характеристики са по-добри?

За да може фризера да задоволи всички ваши изисквания, не е достатъчно само да изберете модела, който желаете отвън. Необходимо е да се изучат всички негови характеристики и едва тогава да се вземе окончателно решение.

  • Сила на звука. Този параметър характеризира капацитета на камерата, за различните модели варира в диапазона от 100 до 500 литра. Кой фризер да избере за вашия дом? За употреба в ежедневието се счита най-добрият обем от 100 до 260 литра, но всичко зависи от личните ви нужди. Определете желаната мощност чрез прости изчисления - 50 литра за всеки член от семейството.
  • Височина и брой отделения. В моделите под формата на шкаф, вътрешното пространство е разделено от рафтове и чекмеджета. Често те се комбинират. Броят на отделенията зависи от височината на фризера. Моделите с три кутии са с минимален размер, височината им обикновено не надвишава 85 см. Устройство с височина на метър може да има 4 отделения. Максималният брой рафтове и чекмеджета е до осем.
  • Ниво на шума. Нивото на шума до 50 dB се счита за нормален индикатор за комфортна работа, но е по-добре да се изберат по-тихи устройства. Някои производители имат фризери, базирани на инверторен компресор, който е много по-тих в сравнение със стандартните устройства. Най-добрият вариант за дома, когато обемът на работещия фризер не надвишава 40 dB.

Технология за размразяване

Коя технология за размразяване е по-добре да изберете - ръчна или No Frost?

За фризерите има само две технологии за размразяване. Първият е в ръчен режим. Дизайнът използва конвенционален статичен изпарител, който с течение на времето се покрива със слой лед. В съвременните модели, неговото формиране е много по-бавно от преди, но ще бъде необходимо да се размрази такава камера поне два пъти годишно. Процедурата е позната на всеки, който е запознат със стари хладилници и фризери - устройството е изключено от електрическата мрежа, оставено за няколко часа, докато ледът се разтопи напълно и вътрешните повърхности изсъхнат. Такива фризери са по-евтини в сравнение с по-модерните модели, но изискват ръчен труд.

Фризерите, оборудвани със система No Frost, са по-удобни за употреба у дома. Поради постоянната циркулация на въздуха и нагревателния елемент в тях не се натрупва замръзване. TEN се включва всеки път, когато компресорът спре. Frost под влиянието на топлина thaws, влага се влива в специален тиган и се изпарява. Производителите позиционират такива фризери, тъй като не изискват размразяване. Но в действителност, най-малко веднъж годишно, е препоръчително да се проведе превантивно изключване на устройството от мрежата за няколко часа. Системата No Frost е много удобна, но има недостатъци - такива фризери работят по-силно, консумират повече електроенергия, струват повече, а чрез инсталиране на допълнителни компоненти се намалява използваемото пространство на вътрешното пространство.

Разходи за

Как най-добре да изберете евтин, но висококачествен фризер?

Малки фризери бюджетна категория могат да бъдат закупени на цена до 15 000 рубли. Няма нужда да преследваме евтино, купувайки модели от неизвестни марки. По-добре е да се разгледат такива марки като Biryusa, Nord, Supra, Don, Pozis, Atlant. В същата ценова категория можете да намерите такива марки като Shivaki, Hansa, Leran. Като правило, с бюджет до 15 000 рубли, ние трябва да разгледаме модели с малък обем до 150 литра и ръчно размразяване, но можете да намерите опции за до 180 литра.

В ценовия диапазон от 15 000 до 30 000 рубли са вече по-просторни модели от 200 литра. Освен това в списъка се появяват производители като Beko, Indesit, Whirlpool, Liebherr, Hotpoint-Ariston. Някои модели имат възможност за автоматично размразяване. С бюджет от около 20 000 рубли, можете да закупите такава надеждна техника като замразителни сандъци от компанията Gorenje.

С бюджет от 30 000, изборът е много по-голям. Тук вече можете да разгледате насипните и функционални модели от марките Gorenje, Samsung, Liebherr, Bosch. Много от тях имат усъвършенствана функционалност, за да контролират опциите от смартфон и допълнително отделение под формата на винен шкаф.


Полезни и безполезни функции

Коя опция е по-добре да изберете? Полезни и безполезни функции.

Фризерите, като хладилниците, са оборудвани с много опции. Колкото повече функции, толкова по-скъп модел. Някои от тях са полезни, без да можете спокойно да почивате. Въз основа на обратната връзка от потребителите, ние разбихме всички опции на полезни и безполезни.

  • Аларма отворена врата. Тази опция ще бъде полезна, когато в къщи има малки деца. Ако забравят да затворят вратата, фризерът ще ви предупреди с това със сигнал.
  • Закрила на детето. Можете да настроите ключалката на вратата и контролния панел. Тази функция, отново, ще бъде полезна, ако у дома има малки деца.
  • Антибактериална защита. Вътрешните повърхности на хладилната камера са покрити със специално съединение, в камерата са монтирани дезодоранти, антибактериални филтри, ултравиолетова светлина или инфрачервено лъчение. Според отзивите на потребителите, тази опция може да бъде полезна в хладилни складове. В фризера, развитието на бактерии се потиска естествено поради постоянното поддържане на отрицателните температури.
  • Обръщане на вратите. Функцията, с която са оборудвани почти всички модерни фризери. Някои никога не го използват, но ако трябва да организирате рационално пространството на кухнята, това ще бъде много полезно.
  • Леден генератор. Вградено устройство за производство на леден храна. Това е полезно за вас в случай, че харесвате охладени напитки. Но можете да получите малко количество лед с помощта на специални форми. Тази опция е прекалено висока, като ненужно увеличава разходите за фризера.
  • Шкаф за вино. Понякога фризерите се допълват от друга камера - винен шкаф отгоре. Това решение ще бъде полезно за малки кафенета, но не и за дома.
  • Display. Електронните модели са оборудвани със сензорен или течнокристален дисплей, който показва всички текущи характеристики на устройството. Много е удобно. Според обратната връзка с потребителя можете да зададете по-точни температурни параметри от сензорния екран.

Тип контрол

Какъв тип контрол е по-добър, електромеханичен или електронен?

Фризерите са електромеханични и електронни. При електромеханичните модели температурата се настройва чрез завъртане на регулатора, свързан към електрическата верига и веригата. Температурата се фиксира в точката на изпарителя. Ако искате да изберете надеждно устройство, което ще ви обслужва в продължение на години без ремонт, можете да отдадете предпочитание на електромеханичния модел. Техните предимства включват простота на дизайна, повишена надеждност, достъпна цена и добра преносимост на спадане на напрежението. От минусите - няма възможност за задаване на точните температурни параметри.

Електронните фризери използват бутони или сензорен екран за регулиране на температурата.Вътре в камерата са монтирани сензори, които записват показанията на температурата и ги показват на дъската. Основните предимства включват точност на регулиране и лекота на работа. Но има и недостатъци - високата цена на устройствата и тяхната податливост на напрежение.

Температура на замръзване и мощност

Какъв клас на замразяване да изберем?

Температурният режим на различните фризери не е същият. В техническите спецификации можете да видите такъв параметър като „клас на замразяване“. Обикновено се посочва с различен брой звезди. Всяка звезда е -6˚С. Това е, ако две звезди са посочени - температура от -12С, три - около -18 околоС. Най-мощните фризер модели са четири звезди. Колкото по-ниска е температурата във фризера, толкова по-дълго ще се съхранява храната.

Под силата на замразяване означава, каква партида продукти може да замръзне устройството на ден. Например, не се препоръчва едновременно да се зареждат повече от 5-8 кг незамразени храни в бюджетни, слаби модели. Мощните фризери могат лесно да замразят до 25 кг храна. Например, прясно месо или риба. Опитайте се да изберете оптималната мощност за замразяване, която да отговаря на вашите нужди. За семейство от трима души обикновено е достатъчно цифрата от 6-10 кг на ден, но ако сте свикнали да купувате за в бъдеще, можете да закупите по-мощен модел.

Потребление на енергия и климатичен клас

Кой климатичен клас и енергиен клас трябва да избера?

Потреблението на енергия се отнася до количеството енергия, което един фризер изразходва за работа. Това е много важен параметър, тъй като фризера постоянно работи. Като се има предвид системното увеличение на тарифите за електроенергия, по-добре е да се даде предимство на най-икономичните модели. Енергийният клас има буквено означение. Уредите с най-ниска консумация на електроенергия с клас А +++. Като цяло, всички фризери клас А са много икономични. В краен случай може да се разгледат моделите В и C. Клас D изобщо не е икономичен.

Климатичният клас определя допустимата работна температура на фризера. Има няколко климатични класа:

  • SN е поднормално (+ 10 ... + 32˚С);
  • N - нормално (+16 .... + 32˚С);
  • ST - субтропичен (+ 18 ... + 38˚С);
  • T - тропичен (+ 18 ... + 43˚С).

Понякога в маркировката можете да видите няколко символа едновременно. Най-добрият вариант - клас SN, T. Такъв фризер може да се управлява, както в хладно, така и в горещи стаи.

Супер замръзване и студено съхранение

Какво време на автономно хладилно съхранение е по-добре да изберете, имате нужда от бързо замразяване?

Според обратната връзка с потребителя, функцията за бързо замразяване помага много, когато за кратко време трябва да замразите много храна. Това се постига чрез понижаване на температурата и повишена циркулация на въздуха за по-интензивно извличане на топлина. Възможността за бързо замразяване е оборудвана с много съвременни модели фризери. Съвет - включете функцията два до три часа, преди да заредите продуктите.

Когато избирате модел, трябва да обърнете внимание и на такъв параметър като автономното хладилно съхранение. Той показва колко дълго ще се поддържа отрицателната температура във фризера в случай на прекъсване на електрозахранването. При някои модели продуктите могат да останат замразени до два дни, но по-често автономното хладилно съхранение продължава 12-24 часа.


Добавете коментар

    • папийонкаусмивкасмяхизчервяванеусмивкаотпуснатсамодоволна усмивка
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesизчервиоблекченадоволенхилене
      намигванеstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesухиленцелуванеstuck_out_tongueспален
      разтревоженнамръщенизмъченоopen_mouthгримасиобърканпотулва
      безизразнонеодобрениеsweat_smileпотdisappointed_relievedизтощензамислен
      разочарованпосрамихастрашенcold_sweatпостоянствувамвикридание
      радостучудикрещяtired_faceядосангнявтриумф
      сънливYumмаскаслънчеви очилаdizzy_faceдяволчеsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthневинен

оценки

Как да изберем

мнения