Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Съвети за по-икономична работа на климатика

Какви настройки да използваме в режим на отопление, за да работи климатикът ни по-икономично

Много е важно да знаем как да работим с климатика си, защото неправилната експлоатация води до неикономична работа на системата и дори до дефекти, причинени от страна на потребителя. Затова от OXM.bg даваме следните полезни насоки за правилно настройване на климатика в двата основни режима, за да работи по-икономично.

  1. Оставете климатика включен през зимата

Системата пести най-много енергия в режим на отопление, когато не се изключва, а само се регулира температурата. Такъв е принципът на работа на инверторната технология - консумира много по-малко, за да поддържа зададената температура, отколкото да наваксва създалата се температурна разлика. Поради тази причина препоръчваме през зимния сезон, докато сте в помещението, да задавате температура максимум 25 градуса, а когато не сте вкъщи, да оставите на 18-20 градуса. Така ще се чувствате по-комфортно и това няма да е обвързано с високи сметки за електричество.

  1. Не задавайте 30 градуса на дистанционното

Това обикновено е максимумът, който можете да зададете, но не е препоръчително да го правите, защото е свързано с много негативи. От една страна поддържането на толкова висока температура през зимата не е здравословно за човешкия организъм, защото преминаването от много топло към много студено и обратно води до резки промени в кръвното налягане и общ дискомфорт.

От друга страна тази температура не е удачна и за самата машина, защото когато се обдухва топъл въздух от вътрешното тяло, от външното се отделя студен такъв и за да се защити от замръзване, системата често се включва на режим на размразяване, т.нар. defrost, при който спира да работи за известно време и се включва, когато е в готовност за безопасна работа. Продължителността е в зависимост от зададената температура – колкото е по-висока тя, толкова повече време е необходимо на климатика да се „размразява“.

  1. Използвайте ваничка за конденз

В режим на отопление вследствие на размразяването на климатика се образува конденз от външното тяло, който може да създаде много пречки като образуване на лед във външното тяло или да пречи на живущите в съседство. Решението на този проблем е използването на кондензна тавичка, която позволява контролирано отвеждане на отделената вода и предотвратява замръзването.

Освен препоръките по-горе също искаме да отбележим, че за по-икономична работа на климатика е по-добре да задавате автоматичен режим на вентилатора или да го поставите на най-ниска степен. Така се поддържа оптимална температура при по-нисък разход на енергия.

Правилна употреба на климатика за по-икономична работа в режим на охлаждане

В началото на лятото, когато дойде времето да преминем към режим на охлаждане, тогава трябва да се съблюдават същите особености както през зимата по отношение на избиране на настройките, взимайки под внимание това, че има разлика, когато задаваме 24 градуса на отопление и когато задаваме 24 градуса на охлаждане. Тук отново препоръчваме да не настройваме на много ниска температура климатика, защото това може да доведе до настинки и други проблеми, както и да предизвика по-обилен конденз, който в режим на отопление се образува във вътрешното тяло, след което се отвежда навън. Затова и при този случай препоръчваме поставяне на тавичка, където да се оттича конденза без да нарушава нито нашето спокойствие, нито това на околните.

Топ 3 на машините с най-добро съотношение цена-икономичност

Показателят, който ни ориентира коя климатична система е повече или по-малко икономична е нейният клас. По подразбиране климатици, които са клас А+++, климатизират при най-нисък разход на енергия, но все пак машини от един и същи клас, но различни марки, работят по различен начин. Ние искаме да откроим трите най-икономични серии климатици, които пестят енергия в реална среда, не само на хартия и те са следните:

Климатик

Особености

MITSUBISHI ELECTRIC СЕРИЯ “FH”

  • Клас А+++
  • Изключително тих
  • Множество полезни функционалности

DAIKIN СЕРИЯ PERFERA

  • Клас А+++
  • Фреон R32
  • Отопление до – 20 °C

GENERAL FUJITSU СЕРИЯ KGTA

  • Клас А+++
  • Фреон R32
  • С голям капацитет

 

В OXM.bg обръщаме внимание и това, че за да работи една машина добре по-дълго време, трябва да се поддържа редовно. Препоръчваме да почиствате праховите филтри поне веднъж на седмица, защото натрупването на прах би довело до затрудняване на работата на системата и изразходване на повече енергия, което е обвързано с по-високи разходи за електричество. Редовното почистване благоприятства по-икономичната работа на климатичната система.

Освен това всяка година, обикновено когато правим преход един сезон към друг, е препоръчително да се обърнете към специализиран екип, който да направи профилактика на климатичната система. По този начин се предотвратява задръстване на дренажната система и повишава на ефективността на машината. Освен това при един профилактичен преглед се правят замервания, при които се установява дали климатикът работи изрядно, което е полезно както за потребителите, така и за самата система.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0