Всичко за пералните машини

Маркуч за съдомиялна машина Aquastop - проверете и сменете

Маркуч за съдомиялна машина AquastopAquastop система или Aquastop маркуч - тези фрази често могат да бъдат чути в магазина за домакински уреди във връзка с миялна машина или пералня. Но какво означават тези фрази, не се разбира напълно дори от продавачи на съдомиялни машини, които в името на червена дума вмъкват хармонични изрази в своята възхвала. В рамките на тази статия решихме да поговорим за маркучите със системата Aquastop, да обсъдим защо са необходими такива маркучи, как са подредени и как да ги инсталирате, замените или проверите.

Какво е Aquastop и какви са неговите функции?

Маркуч Aquastop за съдомиялна машина е редовен маркуч, затворен в защитен корпус и оборудван със специално устройство, което блокира водата, която влиза в съдомиялната машина по време на авария. Системата работи, ако маркуч изтича или се спука, предпазвайки дома и съседите отдолу от неизбежно наводняване.

За ваша информация! Налягането във водоснабдителната система е доста голямо и воден чук често се случва, без система, която защитава маркуча, просто не може да направи.

Маркуч за съдомиялна машина AquastopСъвременните съдомиялни машини в по-голямата си част са напълно защитени от течове. Производителите поставят входния маркуч на Aquastop и с него осигуряват тялото на машината със специална тава с електромеханично устройство. Устройството работи както следва:

  • се появява теч вътре в съдомиялната машина;
  • тиганът започва да се пълни с вода;
  • поплавъкът в таблата за съдомиялна машина се издига, повдигайки лоста;
  • лостът затваря електрическата верига, електрическият клапан се активира и блокира водата.

Оказва се, че маркучът е защитен от външната система Aquastop, а вътрешността на системата Aquastop защитава съдомиялната машина отвътре. Специалистите отбелязват, че системата Aquastop от електромеханичен и абсорбиращ тип защитава съдомиялната машина и пералнята с 99%, само в 8 случая от 1000 системата не работи правилно и течовете все още се наблюдават. Механичните клапани Aquastop имат по-лоша статистика, от 1000 случая на работа със 147 течове се получава приблизително 85% успех. Нека поговорим за разновидностите на системите Aquastop за входящи маркучи и тяхното устройство по-подробно.

Как работи тази система?

Вече сте се досетили, че системата Aquastop, предпазваща маркуча за съдомиялна машина, може да има различен дизайн. Именно на съдомиялните машини производителите инсталират:Маркуч за съдомиялна машина Aquastop

  1. прост механичен Aquastop;
  2. абсорбиращ механичен Aquastop;
  3. електромагнитен Aquastop.

Простият механичен маркуч Aquastop вече е по-рядък, но все още може да се намери на някои бюджетни съдомиялни машини Bosch. Системата се основава на специална пружина и клапан. Пружината е проектирана за специфично налягане на водата и ако налягането не се промени, тогава маркучът работи както обикновено. Ако възникне повреда на маркуча, бързане или воден чук, налягането на водата се променя драстично и в същата секунда пружината се активира, плътно включи клапана.

Важно! Механичен Aquastop за съдомиялна машина не разпознава малки течове (фистули, копаене), но междувременно те също могат да създадат много проблеми.

Простият механичен вентил Aquastop не е в състояние напълно да защити маркуча на машината от изтичанено какво ще кажете за останалите. Абсорбиращият механичен Aquastop е по-надежден. Механизмът се основава на бутало с клапан, пружина и специален абсорбент в резервоара. Системата работи така:

  • ако има поне минимално изтичане, тогава влагата от маркуча навлиза в защитния корпус;
  • абсорбентът бързо се намокря и се разширява;
  • това задейства пружина с бутало и затваря клапана.

Основният недостатък на абсорбиращия Aquastop е, че защитният му клапан е за еднократна употреба. Веднага след като абсорбентът вътре в корпуса се намокри и се разшири, той се втвърдява и затваря клапана и вече не е възможно да го използвате повторно, както и целия маркуч.

Обърнете внимание! В света има механизми на абсорбиращи аквастопи само с бутало или само с пружина, но това е тънкост.

Електромагнитната система Aquastop Bosch се основава на принципа на работа на електромагнитния клапан. В корпуса на устройството в основата на маркуча е монтиран или един клапан, или два. Веднага щом водата навлезе в защитния капак на маркуча, тя започва да се оттича в капачката на машината на Bosch и има електромеханично устройство (принципът на работа е описан в параграф 1). Уредът работи и напълно изключва водата, влизаща в съдомиялната машина на Bosch (или друга).

Как да инсталирате / замените със собствените си ръце?

Сега нека разберем как да проверим дали маркучът Aquastop е работил или не. Е, първо, най-важният знак, че маркучът все още работи е, че миялната машина "не иска" да изпомпва вода в никоя, просто не може да го направи. Второ, съдомиялната машина на Bosch ще генерира системна грешка. Код за грешка E15 за съдомиялна машина на Bosch това просто означава, че системата Aquastop е работила, струва си да я декриптирате и всичко веднага ще стане ясно.Маркуч за съдомиялна машина Aquastop

Но така се случва, че съдомиялната машина на Bosch не даде код за грешка и водата все още не влиза в съдомиялната машина. Какво да правя

  1. Трябва да изключите водата.
  2. Развийте маркуча Aquastop.
  3. Погледнете вътре в маркуча, веднага след гайката клапанът трябва да се вижда.
  4. Ако вентилът е плътно притиснат към гайката и няма празнина между него и реброто, тогава водата няма да премине през такъв маркуч - Aquastop е работил.

Освен това можете допълнително да проверите работата на Aquastop на съдомиялната машина Bosch. Необходимо е да развиете долната предна пластина на съдомиялната машина и да погледнете в тавата с фенерче. Ако там има вода, тогава защитата определено е работила и маркучът трябва да бъде заменен с нов.

Не забравяйте! Простият механичен Aquastop не е необходимо да се сменя, просто натиснете пружината отново, докато щракне и тя може да се използва отново.

Инсталирането / подмяната на маркуча Aquastop не е нищо сложно. Достатъчно е да изключите водата, развийте стария маркуч и завийте на негово място нов. Ако говорим за електромагнитна система, тогава тук ще трябва да свържете окабеляването с щепсел към сензора за откриване на течове. Това не е трудно, тъй като окабеляването минава направо от основата на устройството Aquastop, а входът е на клапата за пълнене извън съдомиялната машина на Bosch.

В заключение отбелязваме, че маркучът, оборудван със системата Aquastop, е проектиран да предпазва вашата съдомиялна машина и вас от неприятностите, свързани с наводняването. Системата работи доста ефективно, затова експертите съветват всички да я инсталират. Проверката и инсталирането на системата не е трудно, дори човек, който няма технически познания, може да направи това, цялата работа ще отнеме 10-15 минути. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини