Маркуч Аквастоп за съдомиялна - проверка и смяна

Аквастоп маркуч за съдомиялна машинаСистема Aquastop или маркуч Aquastop - тези фрази често могат да се чуят в магазин за домакински уреди във връзка със съдомиялна машина или пералня. Но какво означават тези фрази, не се разбира напълно дори от продавачите на съдомиялни машини, които вмъкват благозвучни изрази в хвалебствията си, за да направят хубаво изявление. В тази статия решихме да говорим за маркучи със системата Aquastop, ще обсъдим защо са необходими такива маркучи, как са проектирани и как да ги инсталирате, замените или проверите.

Какво е Aquastop и какви са неговите функции?

Маркучът Aquastop за съдомиялна машина е обикновен маркуч, обвит в предпазна обвивка и оборудван със специално устройство, което спира водата, постъпваща в съдомиялната машина при авария. Системата се задейства в случай на теч или скъсване на маркуча, предпазвайки вашия дом и домовете на вашите съседи отдолу от неизбежно наводнение.

За ваша информация! Налягането във водоснабдителната система е доста високо и често се появяват водни удари, просто не можете без система, която ще защити маркуча.

Аквастоп маркуч за съдомиялна машинаСъвременните съдомиялни машини в по-голямата си част са напълно защитени от течове. Производителите инсталират върху тях входящ маркуч Aquastop и заедно с него доставят тялото на машината със специална тава с електромеханично устройство. Устройството работи по следната схема:

  • Има теч вътре в съдомиялната машина;
  • тиганът започва да се пълни с вода;
  • поплавъкът вътре в тавата на съдомиялната машина изплува нагоре, повдигайки лоста;
  • лостът затваря електрическата верига, електрическият вентил се задейства и спира водата.

Оказва се, че маркучът е защитен от външната система Aquastop, а съдомиялната машина е защитена отвътре от вътрешната система Aquastop. Експертите отбелязват, че системата Aquastop от електромеханичен и абсорбиращ тип защитава съдомиялната и пералната машина с 99%, само в 8 случая от 1000 системата не работи правилно и все още има теч. За механичните клапани Aquastop статистиката е по-лоша: от 1000 случая на работа, 147 течове, което води до приблизително 85% успех. Нека поговорим за видовете системи Aquastop за входни маркучи и техния дизайн по-подробно.

Как работи тази система?

Вече се досетихте, че системата Aquastop, която предпазва маркуча на съдомиялната машина, може да има различен дизайн. Именно на съдомиялни машини производителите инсталират:Аквастоп маркуч за съдомиялна машина

  1. прост механичен Aquastop;
  2. абсорбиращ механичен Aquastop;
  3. електромагнитен Aquastop.

Обикновеният механичен Aquastop за маркуч вече става все по-рядък, но все още може да се намери в някои бюджетни съдомиялни машини на Bosch. Основата на системата е специална пружина и клапан. Пружината е проектирана за определено налягане на водата и ако налягането не се променя, тогава маркучът работи както обикновено. Ако маркучът е повреден, спукан или воден удар, налягането на водата се променя рязко и в същата секунда пружината се задейства, плътно запушвайки клапана.

важно! Механичният Aquastop за съдомиялна машина не разпознава малки течове (фистули, капки), но междувременно те също могат да причинят много проблеми.

Един прост механичен клапан Aquastop не е в състояние напълно да защити маркуча на машината от изтичане, но какво да кажем за останалите.Абсорбиращият механичен Aquastop е по-надежден. Механизмът се основава на бутало с клапан, пружина и специален абсорбент в резервоара. Системата работи по следния начин:

  • ако възникне дори минимален теч, влагата от маркуча навлиза в защитния корпус;
  • абсорбентът бързо се намокря и разширява;
  • това задейства пружината с буталото и затваря клапана.

Основният недостатък на абсорбиращия Aquastop е, че неговият защитен клапан е за еднократна употреба. Веднага щом абсорбентът в корпуса се намокри и разшири, той се втвърдява и блокира клапана и вече не може да се използва повторно, както и целия маркуч.

Забележка! По света има механизми за абсорбиращи аквастопове само с бутало или само с пружина, но това са тънкости.

Електромагнитната система Aquastop на машината Bosch се основава на принципа на работа на електромагнитен вентил. В тялото на устройството в основата на маркуча са монтирани един или два клапана. Веднага щом водата навлезе в защитната обвивка на маркуча, тя започва да тече в тигана на машината Bosch и има електромеханично устройство (принципът на работа е описан в параграф 1). Устройството работи и напълно спира водата, която тече в съдомиялната машина Bosch (или друга).

Как да инсталирате / замените със собствените си ръце?

Сега нека да разберем как да проверим дали маркучът Aquastop работи или не. Е, първо, най-важният знак, че маркучът е работил, е, че съдомиялната машина „не иска да изпомпва вода в нищо“, тя просто няма да може да го направи. Второ, съдомиялната машина Bosch ще даде системна грешка. Код на грешка E15 за съдомиялна машина Bosch Това просто означава, че системата Aquastop е работила; след като я дешифрирате, всичко веднага ще стане ясно.Аквастоп маркуч за съдомиялна машина

Но се случва, че съдомиялната машина Bosch никога не генерира код за грешка и водата все още не тече в съдомиялната машина. Какво да правя?

  1. Трябва да спрем водата.
  2. Развийте маркуча Aquastop.
  3. Погледнете вътре в маркуча; трябва да можете да видите клапана точно зад гайката.
  4. Ако вентилът е плътно притиснат към гайката и няма празнина между него и реброто, това означава, че водата няма да премине през такъв маркуч - Aquastop работи.

След това можете допълнително да проверите дали Aquastop на съдомиялната машина Bosch работи. Трябва да развиете долния преден панел на съдомиялната машина и да погледнете в тавата с фенерче. Ако там има вода, тогава защитата определено е работила и маркучът трябва да се смени с нов.

Помня! Няма нужда да сменяте обикновен механичен Aquastop; просто компресирайте пружината отново, докато щракне и може да се използва отново.

Монтирането/смяната на маркуча Aquastop не е трудно. Достатъчно е да спрете водата, да развиете стария маркуч и да завиете нов на негово място. Ако говорим за електромагнитна система, тогава ще трябва да свържете и проводник с щепсел към сензора за откриване на течове. Това не е трудно, тъй като окабеляването идва директно от основата на устройството Aquastop, а входът се намира на клапана за пълнене извън съдомиялната машина Bosch.

В заключение отбелязваме, че маркучът, оборудван със системата Aquastop, е предназначен да предпази вашата съдомиялна машина и вас от проблеми, свързани с наводняване. Системата работи доста ефективно, така че експертите съветват всички да я инсталират. Не е трудно да проверите и инсталирате системата, дори човек, който няма технически познания, може да го направи, цялата работа ще отнеме 10-15 минути. Късмет!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня